Windows95Man kruunasi purjehdustapahtuman Crew Partyn

The Tall Ships Races Helsinki 2024 -tapahtuman nuorisopurjehtijoita villittiin oikein kunnolla, kun miehistöbileissä yllätysesiintyjänä lavalle singahti legendaarinen Windows95Man minikokoiset farkkushortsit lepattaen.

Perinteinen Crew Party järjestetään kaikissa The Tall Ships Races -kiertueen kaupungissa. Jokainen satama tarjoaa ainutlaatuisia kulttuurikokemuksia ja meriperintöä. Miehistöbileet ovatkin nuorille purjehtijoille yksi tapahtuman kohokohdista ja erinomainen tilaisuus kansainvälisten ystävyyssuhteiden luomiseen.

Juhlatunnelma oli korkealla jo alkuillasta

Kahdeksaan mennessä Olympiaterminaali täyttyi iloisesta puheensorinasta. Alkuilta vietettiin vielä tiiviisti omissa porukoissa, mutta myöhemmin haettiin aktiivisesti myös uusia tuttavuuksia. Ruoka maistui ja päivän miehistöohjelman tapahtumia kerrattiin hymysuin.

DJ Academyn nuoret tanssittajat vastasivat alkuillan rytmeistä technopainotteisella setillään. Innokkaimmat kävivät jo kokeilemassa tanssilattiaa, toisille techno oli vieraampaa musiikkia. Kaksi miehistöä erottui hyvin väkijoukosta: Purjelaivakonttori ’ampiaispaidoissaan’ sekä equadorilaisen Guayasin miehistö virallisissa edustusasuissaan.

Equadorilainen Andres kertoo, että Guayas purjehti Helsinkiin 23 päivää Marylandista Yhdysvalloista. Välillä kohdattiin rajujakin myrskyjä. Tämä oli Andreksen ensimmäinen kerta purjelaivassa, aiemmin hän on ollut vain sota-aluksessa.

– Purjehtiminen on hauskempaa, kun pitää huolehtia purjeista ja tehdä aivan erilaisia toimenpiteitä laivassa, Andreas vertaa.

Helsinki on Andresin mielestä kaunis kaupunki, jonne hän ei ikinä olisi kuvitellut pääsevänsä. Bileiden jälkeen miehistö suunnittelikin suuntaavansa kaupungille ja tutustuvansa paikalliseen yöelämään.

Yllätysesiintyjä räjäytti tanssilattian

Yleisölle pääesiintyjä Windows95Man tuli yllätyksenä, kuten tarkoitus olikin. Monen Euroopan ulkopuolelta tulleen vieraan ilme olikin kullan arvoinen, kun ysärinostalgian ruumiillistuma polkaisi settinsä käyntiin ”Join the navy” -anthemilla.

Villin energisestä esiintymisestään tunnettu Windows95Man, oikealta nimeltään Teemu Keisteri, oli mies paikallaan nostattamaan bileiden tunnelmaa. Windows95Man hallitsi lavan karismallaan, ja yleisöä hauskutettiin tuttujen bilehittien lisäksi taatusti omalaatuisilla tanssimuuveilla.

Settiin mahtui niin “Gangnam Style”, “Everybody (Backstreet’s Back)” kuin “I like to move it”. Ja kyllä tanssilattialla liikuttiinkin. Välillä tanssiskabat lattialla äityivät niin villeiksi, että uhkasivat viedä huomion pääesiintyjältä.

Setin kaksi ehdotonta kohokohtaa olivat noin puolivälissä soitettu euroviisubiisi ”No Rules!” sekä yllätysvetona Käärijän viisuhitti ”Cha Cha Cha”, joiden aikana yleisö biletti lähes hurmioituneesti.

Vastaanotto vaihteli euforiasta hämmennyksen

Hollantilaisella Uranialla kilpalevista nuorista naisista osa tunnisti Windows95Manin Euroviisuista. Pienen selityksen jälkeen muillekin selvisi, millaisesta esityksestä oli kysymys, ja tytöt hymähtelivät hyväksyvästi. – Hauska esitys, oli tuomio.

Neljä nuorta puolalaisen jättialuksen Dar Mlodziezyn miehistönjäsentä olivat sen sijaan hieman varautuneempia. He eivät tunteneet artistia, eikä musiikkityyli ollut muutenkaan heidän makuunsa. -Ihan ok bileet, mutta täällä on aivan liian valoisaa, oli heidän kommenttinsa.

Naapurimaasta Virosta tulleen St IV -veneen miehistössä Windows95Man otettiin sen sijaan avosylin vastaan. He tunsivat artistin jo ennalta hyvin, ja ilonpito oli sen mukaista. – Olemme kaikki faneja, he huikkasivat.

Windows95Manin lopetettua settinsä lavalle palasivat vielä DJ Academyn edustajat tanssittamaan juhlakansaa.    

Kaiken kaikkiaan Windows95Manin keikka oli toimiva yhdistelmä nostalgiaa, huumoria ja yhteisöllisyyttä. Se jätti yleisön hyvälle tuulelle ja toi mukavan lisän purjehdustapahtuman ohjelmaan. Ja tällä kertaa Keisterin farkkushortsitkin pysyivät mallikkaasti jalassa.

Kuva: Jouni Ikonen