Trainee-haku: Q&A

Tältä sivulta löydät trainee-hakuun liittyviä vinkkejä ja vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Tall Ship Races -seikkailuun liittyen.

Mitä trainee tekee laivalla?
Traineena osallistut aktiivisesti kaikkiin purjehduksella vaadittaviin tehtäviin. Olet osa laivan miehistöä. Tutustut uusiin ihmisiin, saat uusia ystäviä ja opit uusia asioita purjehduksesta, mutta erityisesti sen ulkopuolelta.

Satamissa osallistut Tall Ships Races -satamakaupunkien järjestämään ohjelmaan, kuten miehistöjuhlaan, konsertteihin, miehistöjen välisiin kilpailuihin, miehistöparaatiin ja moniin muihin aktiviteetteihin. Satamissa tutustutaan myös eri laivojen miehistöjen jäseniin. Osallistuminen Tall Ships Races -purjehdukselle on kokemus, jota et unohda koskaan!

Tarvitseeko trainee aiempaa kokemusta purjehduksesta?
Et tarvitse aiempaa purjehduskokemusta. Sinulle opetetaan tarvittavat taidot purjehduksen aikana. 

Mitä tietoja ilmoittautumisen yhteydessä kysytään?
Ensimmäisessä vaiheessa ilmoittaudut mukaan jättämällä yhteystietosi ja syntymäaikasi. Joulukuussa 2023 sinuun otetaan Windseekerin toimesta yhteyttä, joka vastaa nuorisopurjehtijoiden sijoittaimisesta aluksille.

Windseekerin otettua sinuun yhteyttä, kysytään ilmoittautumisen yhteydessä yhteystiedot, syntymäaika, passin numero sekä sen henkilön yhteystiedot, johon voivat olla purjehtijaan liittyvissä asioissa yhteydessä (esimerkiksi perheenjäsen). Perustietojen lisäksi täytät myös terveydentilaan liittyvän kyselyn. Ilmoittautumisen yhteydessä sinun tulee liittää myös kuva passistasi tai henkilökortistasi. 

Mitä purjehdukselle lähteminen maksaa?
Isäntäkaupunki Helsinki rekrytoi kesän 2024 kilpailuun yhteensä 100 nuorta edustamaan Helsinkiä purjehduslegeillä Klaipedasta Helsinkiin ja Helsingistä Tallinnaan ja vastaa nuorten matkajärjestelyistä sekä osallistumiskuluista lähes kokonaan. Purjehdukselle osallistuville nuorille viikon kestävän purjehduksen omavastuuosuus on 500€.

Osallistuminen purjehdukselle sisältää alusmaksun, täyden ylläpidon, ateriat ja ohjelman sekä merellä että maissa sekä myös matkat lähtö- tai paluusatamaan (Helsingistä Klaipedaan tai Tallinnasta Helsinkiin). 

Mitä matkoja kilpailussa purjehditaan?
Helsingistä osallistuvien nuorten on mahdollista osallistua kilpailun ensimmäiselle osuudelle Klaipeda-Helsinki tai Helsinki-Tallinna -väliselle Cruise in Company -purjehdukselle. Mieluisaa reittiä kysytään ensimmäisessä ilmoittautumisessa alustavasti sekä lisäksi Windseekerille tapahtuvan ilmoittautumisen yhteydessä myöhemmin. Klaipeda-Helsinki -purjehdus kestää 29.9.-6.7. välisen ajan ja Helsinki-Tallinna -purjehdus 6.7.-13.7. välisen ajan. Jos haluaa osallistua myös muille kilpailun legeille, löytyy niistä lisätietoa täällä .

Miten lähtösatamaan tai määränpääsatamasta matkustetaan?
Helsinki järjestää matkat osallistujille seuraavasti:

Kilpailulegi 1 Helsingistä Klaipedaan:
29.6.2024 klo 7.30 Helsinki – Tallinna, lähtö länsisatamasta
Bussikuljetus Tallinna – Klaipedan satama, jossa perillä n. klo 19.00.

Cruise in company Tallinnasta Helsinkiin:
13.7.2024 klo 10.30 Tallinna – Helsinki länsisatama
12.30 perillä Helsingissä
Matkakulut sisältyvät osallistujan omavastuuosuuteen.  

Mikä on Cruise in Company?
Cruise in Company on Tall Ships Races -kilpailu, jossa laivat eivät kilpaile keskenään, vaan laivasto purjehtii yhdessä päivällä ja viettää aikaa muuten yhdessä iltaisin. Purjehdus Helsingistä Tallinnaan on Cruise in Company -purjehdus, jossa ei kilpailla.

Mihin voin ottaa yhteyttä purjehdukseen liittyvissä kysymyksissä?
Trainee-purjehtijoiden sijoittelusta eri aluksiin vastaa Windseeker, jonka kautta haku ja ilmoittautuminen tapahtuu. He myös laskuttavat omavastuuosuuden ja neuvovat kysymyksissä. Hakuun liittyvissä kysymyksissä otattehan yhteyttä trainees@eventshelsinki.fi.

Voinko päästä purjehtimaan ystäväni kanssa samaan laivaan?
Voit päästä. Kerro toiveistasi Windseekerin hakulomakkeella, joka lähetetään sinulle heidän toimestaan joulukuussa 2023. Pyrimme vastaamaan esitettyihin toiveisiin. 

Voinko toivoa paikkaa tietyllä aluksella?
Voit toivoa, pyrimme vastaamaan esitettyihin toiveisiin. Windseeker, joka vastaa nuorisopurjehtijoiden sijoittamisesta eri aluksille, on hakijoihin yhteydessä eri vaihtoehtojen suhteen. 

Tarvitsenko vakuutuksen?
Kyllä, matkavakuutuksesta tulee purjehdukselle lähtevän huolehtia itse. Purjehdukselle lähtijän on hyvä hankkia itselleen maksuton eurooppalainen sairaanhoitokortti. Kortti on ilmainen ja sen voi tilata Kelan sivujen kautta.

Millainen on tyypillinen päivä purjehduksella?
Merellä ei ole kahta samanlaista päivää! Tyypillisesti laivoilla työskennellään vahtivuoroissa 8 tuntia päivässä, neljä päivällä ja neljä yöllä. Vuorojen aikana purjehditaan, navigoidaan, huolehditaan laivan kunnossapidosta ja avustetaan ruuanlaittotehtävissä. Vuorojen välissä on vapaata aikaa, jolloin voi levätä ja nauttia merellisestä tunnelmasta ja hyvästä seurasta.

Mitä purjehdukselle tulee ottaa mukaan?
Tärkeintä on pakata kevyesti ja tiiviisti. Hyödynnä pehmeää urheilukassia, sillä laivoilla on matkatavaroille rajoitetusti tilaa.
Mukaan tarvitset: passin tai voimassa olevan henkilökortin, kopion vakuutuksestasi, kaksi paria kenkiä (lenkkarit ja kumisaappaat), veden- ja tuulenpitävät takin ja housut, lämpimän puseron, t-paitoja, lämpimiä alusvaatteita, sukkia ja pyjaman, shortsit ja työhousut. Lisäksi tarvitset sandaalit, lippiksen ja pipon, matkakokoiset pesuaineet, pyyhkeen, aurinkorasvaa, aurinkolasit, taskurahaa, matkapahoinvointilääkkeet sekä muut henkilökohtaiset lääkkeet. Pakkaa mukaan myös crew party -tapahtumaan sopivat vaatteet. Laivakohtaisesti pakattavat tavarat voivat poiketa toisistaan, ja sinua tiedotetaan näistä, kun on selvillä, millä aluksella purjehdit.

Halutessasi voit ottaa mukaan kameran, taskulampun, pienen repun jossa kuljetat tavaroita maissa ollessasi. Mukaan voi ottaa myös muistiinpanovälineet ja välipaloja.

Toimiiko puhelin laivalla?
On todennäköistä, että matkapuhelinverkko ei toimi laivalla ainakaan koko ajan, kun purjehditaan avomerellä. 

Mitä trainee-kokemus mahdollistaa?
Purjehdukselle osallistuminen on unohtumaton seikkailu! Osallistuminen mahdollistaa uusia ystävyyssuhteita, opettaa rohkeutta, purjehdustaitoja, ryhmätyöskentelyä, itsetuntemusta, ja kokemusta uusista kulttuureista ja toimintatavoista. Tämä on kokemus, joka ei varmasti unohdu.

Millaiset turvallisuustoimenpiteet purjehduksella on?
Turvallisuus laivalla on aina ensisijainen asia. Kaikki alukset noudattavat kansallisia turvallisuusmääräyksiä sekä kilpailun kattojärjestön Sail Training Internationalin sääntöjä ja määräyksiä. Sinut opetetaan toimimaan laivalla turvallisesti ja sääntöjä noudattaen. Pelastusliivit ovat saatavilla kaikille osallistujille sekä pelastusveneet kansainvälisten määräysten mukaisesti. Kaikki purjehtijat osallistuvat myös turvallisuusharjoituksiin.

Ennen kilpailua kaikki alukset tarkastetaan ja niiden on täytettävä turvallisuusvaatimukset. STI:n toimesta pidetään yhteyttä kaikkiin aluksiin purjehduksen aikana. 

Lisätietoja: trainees@eventshelsinki.fi