Q&A – frågor och svar om trainees

På den här sidan hittar du tips och svar på de vanligaste frågorna relaterade till trainee-ansökan och Tall Ships Races-äventyret.

Vad är en trainee och vad gör traineen ombord på skeppet?
Som trainee deltar du aktivt i alla uppgifter som hör till seglatsen på fartyget. Du är en del av besättningen. Du träffar nya människor och får nya vänner samt lär dig nya saker om segling, men framför allt utanför det. Du är mellan 15 och 25 år gammal. 

I hamnarna deltar du i programmet som Tall Ships Races-städerna ordnar, som tex.  besättningens fest, konserter, tävlingar mellan besättningarna, besättningens parad och många andra aktiviteter. I hamnarna lär du också känna medlemmar av de andra besättningarna. Att delta i Tall Ships Races-seglingen är en upplevelse du aldrig kommer att glömma!

Behöver en trainee tidigare erfarenhet av segling?
Du behöver inte ha tidigare seglingserfarenhet. Nödvändiga färdigheter kommer att läras ut under seglatsen.

Vilken information efterfrågas vid anmälan?
I den första fasen anmäler du dig genom att lämna dina kontaktuppgifter och födelsedatum. I december 2023 kommer Windseeker, som ansvarar för placeringen av trainees på fartygen, att ta kontakt med dig. 

När Windseeker kontaktar dig, efterfrågas dina kontaktuppgifter, födelsedatum, passnummer samt kontaktuppgifter till den som kan kontaktas i frågor gällande dig (till exempel en familjemedlem). Utöver grundläggande information fyller du även i en hälsorelaterad enkät. I samband med anmälan bör du också bifoga en kopia av ditt pass eller din legitimation.

Vad kostar seglingen?
Värdstaden Helsingfors rekryterar totalt 100 ungdomar som representerar Helsingfors på seglatserna Klaipeda-Helsingfors och Helsingfors-Tallinn i juli 2024 och ansvarar för nästan alla ungdomarnas resekostnader och deltagaravgifter. Självrisken för trainee-seglarna för den veckolånga seglingen är 500 €.

Deltagandet i seglingen och självrisken inkluderar fartygskostnader, full logi och underhåll, måltider och program på havet och på land samt även resor till avrese- eller destinationshamnen (från Helsingfors till Klaipeda eller från Tallinn till Helsingfors).

Traineen ansvarar själv för sin reseförsäkring. 

Vilka sträckor i tävlingen kan man delta i?
Ungdomarna som deltar i Helsingfors stads vägnar, kan delta i den första tävlingssträckan Klaipeda-Helsingfors eller Cruise-in-company-sträckan Helsingfors-Tallinn. Ditt önskemål om sträcka kan ges preliminärt vid den första anmälan samt ännu vid den slutliga anmälan till Windseeker. Klaipeda-Helsingfors seglatsen pågår mellan 29.9-6.7, och Helsingfors-Tallinn seglatsen mellan 6.7-13.7.

Om man vill delta självständigt i de andra tävlingssträckorna, finns mer information om dem här. https://sailtraininginternational.org/sailonboard/

Hur reser man till eller från avrese- eller destinationshamnen?
Helsingfors ordnar resor för deltagarna på följande sätt:

Tävlingssträcka 1 från Helsingfors till Klaipeda:
Båtresa 29.6.2024 kl 7.30 Helsingfors – Tallinn, avgång från Västra hamnen
Bussresa Tallinn – Klaipeda hamn, avgång från Tallinn båtterminal ca. kl 10.00, ankomst till Klaipeda hamn ca. kl 19.00.

Cruise-in-company från Tallinn till Helsingfors:
Båtresa 13.7.2024 kl 10.30 Tallinn – Helsingfors västra hamn
Ankomst kl 12.30 i Helsingfors

Kostnaderna för resorna ingår i deltagarens självrisk. 

Vad är Cruise-in-company?
Cruise-in-company är en sträcka i Tall Ships Races där skeppen inte tävlar mot varandra utan flottan seglar tillsammans under dagen och har möjlighet att umgås på kvällen. Seglatsen från Helsingfors till Tallinn är en Cruise-in-company-sträcka där det inte förekommer någon tävling.

Vem kan jag kontakta för frågor relaterade till segling?
Windseeker ansvarar för placeringen av traineena på de olika fartygen och de sköter också om anmälningarna. De hanterar också faktureringen av självrisken och besvarar relaterade frågor. Vid frågor om trainees, kontakta trainees@eventshelsinki.fi.

Kan jag segla tillsammans med min vän på samma fartyg?
Ja, det är möjligt. Berätta om dina önskemål på Windseekers ansökningsblankett som skickas till dig i december 2023. Vi försöker ta alla önskemål i beaktande.

Kan jag önska en plats på ett visst fartyg?
Ja, det är möjligt. Vi försöker ta alla önskemål i beaktande. Windseeker som ansvarar för placeringen av traineena på de olika fartygen, kontaktar de sökande om de olika alternativen.

Behöver jag en försäkring?
Ja, du måste själv ta hand om reseförsäkringen för seglingen. Den som deltar på seglingen bör också skaffa ett europeiskt sjukvårdskort som är gratis och kan beställas via FPAs webbsidor. https://www.kela.fi/europeiska-sjukvardskortet

Hurdan är en typisk dag på en segling?
Ingen dag på havet är likadan som den andra! Vanligtvis arbetar man på skeppet 8 timmar om dagen, fyra på dagen och fyra på natten. Under arbetspassen seglar man, navigerar, tar hand om underhåll av fartyget och hjälper till med matlagningen. Mellan arbetspassen finns det tid för fri tid då man kan vila och njuta av den havsliga stämningen och det trevliga sällskapet.

Vad ska man ta med sig på seglingen?
Det viktigaste är att packa lätt och tätt. Använd en mjuk sportväska, eftersom det finns begränsat utrymme för bagage på skeppen.

Du behöver: pass eller giltigt identitetskort, kopia av din försäkring, två par skor (jogging- och gummistövlar), vatten- och vindtät jacka och byxor, en varm tröja, t-shirts, varma underkläder, strumpor och pyjamasbyxor, shorts och arbetsbyxor. Du behöver också sandaler, en keps och mössa, tvättmedel och kosmetik i resestorlek, handduk, solkräm, solglasögon, fickpengar, åksjukemedicin och andra personliga mediciner. Ta också med kläder som passar för crew partyt. Ifall ditt fartyg har önskemål om något speciellt du ska packa med, får du information om det när du fått bekräftelse om vilket fartyg du seglar på.

Om du vill kan du även ta med en kamera, ficklampa och en liten ryggsäck för att bära saker i när du är i land. Du kan också ta med anteckningsmaterial och snacks.

Fungerar telefonen på fartyget?
Det är troligt att mobilnätet inte fungerar hela tiden på fartyget, särskilt inte på öppet hav.

Vilka möjligheter erbjuder trainee-erfarenheten?
Att delta i seglingen är ett oförglömligt äventyr! Deltagandet möjliggör nya vänskapsrelationer och lär mod, seglingsfärdigheter, grupparbete och självkännedom, samt ger erfarenheter av nya kulturer och arbetsmetoder. Detta är en upplevelse du säkert inte kommer att glömma.

Vilka säkerhetsåtgärder vidtas på seglingen?
Säkerheten ombord är alltid det viktigaste. Alla fartyg följer nationella säkerhetsbestämmelser samt reglerna och föreskrifterna från takorganisationen Sail Training International. Du kommer att läras att agera säkert och i enlighet med reglerna på fartyget. Flytvästar finns tillgängliga för alla deltagare, och räddningsbåtarna följer internationella bestämmelser. Alla seglare deltar också i säkerhetsövningar.

Innan tävlingen börjar kontrolleras alla fartyg och de måste uppfylla säkerhetskraven. STI håller kontakt med alla fartyg under seglingen.

Ytterligare information: trainees@eventshelsinki.fi