Näin seuraat Purjeiden Paraatia

Purjeiden paraati, eli Tall Ships Races Helsinki 2024 -osallistuneiden alusten poistuminen kohti uusia seikkailuja alkaa sunnuntaina klo 12.00. Paraatin aikatauluun vaikuttavat sääolosuhteet voimakkaasti, joten aikataulu on suuntaa antava.

Purjeiden Paraati järjestetään säävarauksella. Mikäli tuuli yltyy tai sää muutoin on liian epävakaa, voidaan paraati joutua perumaan jolloin alukset lähtevät Helsingistä omaan tahtiin, sään salliessa.

Purjeiden Paraatin seuraaminen maista käsin

Paraatia voi seurata maista käsin esim. tapahtuma-alueelta tai Katajanokan kärjestä sekä rajoitetusti esim. Suomenlinnasta ja Vallisaaresta.

Purjeiden Paraatin seuraaminen Suomenlinnasta ja Vallisaaresta

Ohipurjehdusta voi seurata Suomenlinnassa Iso Mustasaaren Rantaraitilla lautan päälaiturilta kohti huoltorantaa kulkevalla hiekkatiellä. Rantaraitti on yksi Suomenlinnan huolto- ja pelastusteistä, joten huolehdithan, että ajoneuvot pääsevät kulkemaan reitillä. Rantaraitilla ei ole kulunohjausta. Muilla alueilla Iso Mustasaarella ohipurjehdusta ajatellen on viranomaistoimintaa, jonka vuoksi alueille on muutoinkin pääsy kielletty.

Kustaanmiekansalmen varrella ainoat alue, jossa paraatin seuraaminen on mahdollista, ovat Tykistölahden etelärannan Sukellusvene Vesikolle johtava hiekkatie sekä Kuninkaanportin ja sen läheisyydessä olevan vesilaiturialueen hiekkatiet. Kustaanmiekan eteläosissa sen sijaan on tänä kesänä suljettuja alueita. Alueella on tehty muurien eroosiokorjausta, muutoksia kulunohjaukseen sekä lisätty kulunohjauskaiteita. Töiden jäljiltä linnoitusrakenteen kasvillisuuspintojen tulee toipua kasvukauden 2024 ajan, jonka vuoksi laajat alueet Kustaanmiekan eteläalueella ovat suljettuina.

Pikku Mustasaarella on viranomaistoimintaa, jonka vuoksi alue on aidattu. Länsi-Musta on puolestaan asuinaluetta eikä sijainniltaankaan paras mahdollinen ohipurjehduksen seuraamispaikaksi. Kummallakaan saarella ei ole kävijäpalveluita. Saarille johtava silta on huolto- ja pelastustie, josta syystä ohipurjehduksen seuraamista ei näillä alueilla suositella.

Koska Suomenlinnan maailmanperintökohteessa ohipurjehduksen turvalliseen ja vastuullisen vierailun mukaiseen seuraamiseen soveltuvia paikkoja on tällä kertaa rajallisesti, suosittelemmekin lämpimästi hakeutumaan Lonnaan ja Vallisaareen joista myös on hyvät näkymät.
Vallisaaressa Kustaanmiekan kohdalla on pieni näköalapaikka, johon mahtuu vain rajallinen määrä katselijoita, mutta viereisille kallioille on lupa mennä (ei ole liikkumiskieltoaluetta). Vallisaaren Aleksanterin patterilla on näköalatasanne josta on komea näkymä Helsinkiin ja avomerelle, sieltä näkymä Kustaanmiekkaan on kuitenkin melko kaukana. Joka tapauksessa Vallisaari on hyvä paikka tähystellä ohi lipuvia laivoja.

Purjeiden paraatin seuraaminen veneestä

Purjeiden paraati eli Parade of Sails tapahtuu sunnuntaina 7.7. n. klo 12-14 välisenä aikana. Etelä- ja Pohjoissatamasta liikkeelle lähtevät purjealukset muodostavat paraatin Katajanokan kärjen kohdalla ja lähtevät liikkeelle Lonnan ohi kohti Kustaanmiekkaa ja edelleen kohti Harmajaa. Järjestäjä voi joutua rajoittamaan väliaikaisesti muuta vesiliikennettä paraatin aikana. Paraatireitti on suljettu muulta liikenteeltä turvallisuussyistä klo 12.00-16.00 välisen ajan (kunnes paraati on kokonaan ohi) ja Kruunuvuorenselällä on väliaikainen nopeusrajoitus 10 km/h em. aikana. Muiden veneilijöiden tulee huomioida, että saaapuessaan seuraaman paraatia, on veneilyväylät jätettävä vapaaksi ja purjealuksiin tulee pitää riittävää etäisyyttä. Kartta kieltoalueesta ja nopeusrajoituksen alueesta täällä.

Paraatireitti