Suuret purjelaivat poistuivat rauhallisessa kulkueessa Helsingistä Tallinnaan

Suuret purjelaivat jättivät Helsingin sunnuntaina puoleltapäivin. ”Parade of sails” oli ennemminkin ”parade of rains”, sillä sää oli ukkosella ryyditetyn sateinen eikä purjeita nostettu vastaisen tuulen vuoksi. Mutta paraati muodostui kuitenkin odotetusti ja täsmällisesti puolalaisen Dar Mlodziezyn, tapahtuman suurimman laivan johdolla, ja viidenkymmenen aluksen muodostama mastojono katosi Kustaanmiekan salmen läpäistyään rauhallisesti kohti ulappaa ja seuraavaa etappia, Tallinnaa. The Tall Ships Races 2024 oli Helsingin osalta ohi.

Alusten lähtöä oli saapunut seuraamaan ihmisiä tuhatpäin: Kauppatorille, Eteläsatamaan, Pohjoisrantaan, Halkolaiturille, Suomenlinnaan ja osa myös Vallisaareen. Ensimmäistä kertaa myös Kruunuvuorenrannan asukkaille tarjoutui tilaisuus seurata tapahtumaa peräti vaikka omilta parvekkeiltaan, kun laivat etenivät Kruunuvuorenselällä kohti Kustaanmiekan salmea. Kymmeniä huviveneitä saattoi aluksia matkalle.

Eteläsatamassa Vironaltaan viereen kiinnittyneen equadorilaisen aluksen Guayasin lähtövalmisteluita seurasi rantalaitureilla sankka joukko ihmisiä. Tunnelma oli käsinkosketeltavan tiheä sateisesta säästä huolimatta, ilmassa oli ehkä haikeuttakin, kun hyvästejä huudeltiin suomeksi ja espanjaksi. Rytmikkäitä taputuksia saatiin koko rannan täydeltä ja miehistöltä vuorotellen.

Eteläsataman Vironaltaalla olevan katsojamassan into yltyi huudoksi, kun nuoret matruusit nousivat Guyasin kaikkien kolmen maston köysitikkaille muodostelmaan lähtöä varten. Naapurialuksella, samaan pollariin ahterinsa kiinnittäneellä puolalaisella Fryderyk Chopinillä oltiin myös valmiita. Vähän yli kello kaksitoista molempien laivojen köydet irroitettiin ja hinaajien avustamana suurempi Guayas alkoi hitaasti kääntyä keula kohti menosuuntaa.

Eteläsatamaan kiinnittyneet A-luokan purjealukset, kisan suurimat laivat, siirtyivät kulkuun ensimmäisinä, Pohjoisrannassa olleet pienemmät alukset odottivat kokoontumisalueellaan Kruunuvuorenselällä valmiina liittymään letkaan.

Puolalainen fregatti Dar Mlodziezy laivoista suurimpana eteni itseoikeutetusti Eteläsatamasta paraatin kärkeen. Sen peesiin siirtyivät suunnitellusti suuruusjärjestyksessä muut A-luokan alukset: puolalainen kuunariparkki Pogoria, puolalainen priki Fryderyk Chopin, equadorilainen parkkilaiva Guayas ja vielä puolalainen brigantiini Kapitan Glowacki. Rauhallisen tasaisesti kevyessä vastatuulessa ja siniharmaassa merimaisemassa alukset etenivät läpi Kustaanmiekan, ohi Harmajan majakan ja suuntasivat horisonttiin. Seuraava isäntäkaupunki Tallinna odotti jo laivoja saapuvaksi.

Helsinki isännöi suurten purjelaivojen tapahtumaa torstaista sunnuntaihin. Laivoja oli mukana viisikymmentä kolmestatoista eri maasta, miehistön jäseniä aluksilla yhteensä 1200. The Tall Ships Races on kansainvälinen kilpailu, jossa nuorisopurjehdukselle on annettu keskeinen rooli. Tämänvuotisen tapahtuman muita suomalaisia satamakaupunkeja ovat Turku ja Maarianhamina.

Kuvaajat: Jouni Ikonen, Toni Panula, Ilkka Lehtinen