Opiskelijalle hyvää työkokemusta

On ollut hienoa tavata ihmisiä ja toivottaa espanjankieliset tapahtumakävijät tervetulleiksi omalla äidinkielelläni, sanoo Maria del Mar Boix Bort, yksi Tall Ships Races -tapahtuman vapaaehtoisista. Hän on kotoisin Espanjan Valenciasta. Suomeen hän muutti kolmisen vuotta sitten, kun poikaystävä sai töitä Helsingistä.

Maria kertoo, että myös joukko Tall Ships Racesiin osallistuvan ecuadorilaisen Guyas -aluksen miehistöä innostui, kun pääsi puhumaan espanjaa Marian kanssa.

Yksi soitti harmonikalla espanjankielisiä lauluja ja me muut tanssimme ja lauloimme yhdessä, Maria naurahtaa.

Maria opiskelee Stadin ammattiopistossa matkailualaa englanninkielisessä koulutusohjelmassa. TSR:n vapaaehtoiseksi Mar lähti, koska hänen opettajansa kertoi, että tapahtumasta saisi hyvää työkokemusta. Vapaaehtoistyöstä on mahdollista saada myös opintopisteitä. Valmistumisen jälkeen hän haluaisi päästä töihin esimerkiksi hotelliin. Kotimaassaan Maria on opiskellut muun muassa arkeologiaa ja antropologiaa, mutta yliopisto-opinnot ovat nyt tauolla. Tavoitteena on suorittaa myöhemmin myös ne loppuun.

Olen kiinnostunut ihmisistä ja ihmisten toiminnasta eri aikoina. Minusta on mukavaa, kun saan tehdä ihmisläheistä työtä ja pääsen kohtaamaan eri kulttuureista olevia ihmisiä. Molemmat koulutukset avaavat ovia ammatteihin, joissa se on mahdollista, hän sanoo.

Maria on ollut vapaaehtoisena tapahtuman neuvonta- ja opastustiimissä. Tiimiläisten tehtävänä on ollut opastaa kävijöitä, jakaa tapahtuma-alueen karttoja ja vastata tapahtumakävijöiden kysymyksiin. Välillä kysymykset ovat päässeet yllättämään.

Joku halusi kovasti tietää, millä lautalla hän pääsee Töölön saareen, eikä meinannut ymmärtää, että se on kaupunginosa, ei saari, hän sanoo.

Tärkeä osa vapaaehtoistyötä on ollut myös kertoa lajittelusta ja kierrätyksestä. Marian mukaan suomalaiset yleensä tiesivät, mihin astiaan mikäkin roska piti laittaa. Muista maista tulleet turistit olivat useammin välinpitämättömiä kierrätyksen suhteen.

Kierrätykseen kelpaavat lautaset ovat olleet joillekin ihan uusi asia.

Maria on iloinen, että opettaja vinkkasi vapaaehtoistyöstä, sillä hän on viihtynyt kansainvälisessä ja merellisessä tapahtumassa hyvin. Purjelaivat ja -veneet muistuttavat häntä synnyinpaikasta Espanjan Valenciassa.

Kasvoin pienessä kalastajakylässä, jonka rannoilla näkee aina veneitä ja laivoja. Niistä tulee aina kotoisa olo, hän sanoo.

TSR-tapahtuman jälkeen Marian kesä jatkuu töissä pikaruokaravintolassa. Tarkoituksena on myös matkailla vähän Suomessa.

– Olen tähän mennessä ehtinyt käydä vain Porvoossa ja Turussa. Haluaisin tutustua myös muihin kiinnostaviin kaupunkeihin ja paikkohin, Maria sanoo.

Kuva: Juha Hautakangas

Nuori nainen hymyilee parvekkeella. Taustalla näkyy purjalaivoja.