Yleisöpurjehdus Svanhildillä toi tuulahduksen historiaa

Svanhildin The Tall Ships Races Helsingin ainoa yleisöpurjehdus järjestettiin perjantai-iltapäivänä. Sää oli puolipilvinen ja tuulta riitti mukavasti. Purjehduksella pääsi nauttimaan merellisestä ilmapiiristä ja samalla katsoa meriltä käsin toinen toistaan hienompia purjeveneitä.

Kuunari Svanhild tarjoaa suurelle yleisölle hienon mahdollisuuden kokea purjehtijan arkea keskellä upeinta merimaisemaa. Reippaan tuulen ansiosta Svanhild pääsi ottamaan purjeet esiin lähes heti Halkolaiturista irtauduttuaan.

Halukkaat yleisön jäsenet pääsivät myös nostelemaan ja laskemaan purjeita. Kylmä merituuli yllätti osan ensikertalaisista, ja lämpöä haettiin Svanhildin viihtyisistä sisätiloista kuuman kahvikupin ääreltä.

Suomen ainoa raakapurjealus

Noin 30 metriä pitkä kuunari Svanhild af Borgå rakennettiin vuonna 1948 Porvoossa puutavaran kuljetukseen. 1960-luvulla se kuljetti pääasiassa hiekkaa Porvoon ja Helsingin välillä.

Svanhildin perinteitä kunnioittava peruskorjaus tehtiin 1970-luvun alussa ja laiva hyväksyttiin Suomen perinnelaivarekisteriin vuonna 1994. Nykyisin aluksesta löytyy moderni navigointilaitteisto, keskuslämmitys, laivakeittiö ja sauna. Purjealaa on 480 neliömetriä ja koneessa tehoa 230 hevosvoimaa.

Svanhild on Suomen ainoa käytössä oleva raakapurjealus. Termi viittaa poikittaisiin purjeisiin, englanniksi square sails. Se on vanhempi purjetyyppi ja teknisesti eri tavalla toteutettu kuin pitkittäispurjeet, joita purjealuksissa tavallisesti käytetään.

Kapteenilla takana harmillinen keskeytys

Yleisöpurjehduksen kapteenina toimi varmaotteinen Teemu Tissari, joka kipparoi tämän vuoden The Tall Ships Races -kilpailussa toista ikonista suomalaista perinnealusta, Astridia.

Astridin isopurje repeytyi heti ensimmäisen yön ukkospuuskassa ja jouduimme keskeyttämään ensimmäisen kisan. Vauriot on nyt korjattu, ja lähdetään hakemaan tietenkin kakkoskisasta voittoa, Tissari kertaa kisan tapahtumia.

Yleisöpurjehduksella on onneksi leppoisampi tunnelma. Hyvät tuuliolosuhteet ja kokenut miehistö sai silti Svanhildin hyvään vauhtiin.

Äsken ruvettiin kryssimään sivuvastaiseen tuuleen, ettei laiva menisi liian kovaa. Tällä on kovat menohalut tänään. Äsken mentiin täyttä kryssiä sellaiset viisi ja puoli solmua, mikä on tosi hyvä vauhti tälle laivalle. Tuulta on sellaiset 10 metriä luoteesta, Tissari myhäili tyytyväisenä.

Osallistujat nauttivat meri-ilmasta

Helsinkiläiset ystävykset Kirsti ja Sari olivat lähteneet ensimmäistä kertaa perinnepurjealukselle Suomen vesillä. Kokemus on ollut mieluisa. Naiset suosittelevatkin varauksetta purjehdukselle lähtemistä.

Meno on vakaata, joten sitä ei tarvitse pelätä. Pitää vain muistaa, että merellä on aina tuulista. Kylmää on, mutta tosi mukavaa. Kivaa kun tuulee kunnolla, että purjeistakin on jotain iloa. Se kuuluu asiaan kun purjelaivalla mennään, naiset hihkuvat.

Myös yhdeksänvuotias Walter on tullut äitinsä ja isänsä kanssa purjehdukselle. Perhe on jo kokeneita purjehtijoita, joten Walterille monet asiat veneellä olivat ennestään tuttuja, Tosin vanhat purjeet ja muut perinnealuksen erikoisuudet olivat kiinnostavia.

Parasta olivat kuitenkin munkit, nuori mies toteaa varmalla äänenpainolla.  

Kokonaisuudessa yleisöpurjehdus oli erittäin hyväntuulinen, monellakin tapaa. Svanhildin kotisatama on Helsingin Pohjoisrannassa Halkolaiturilla, ja se osallistuu säännöllisesti merellisiin tapahtumiin ja purjehduskilpailuihin.

Tapahtuman viimeinen yleisöpurjehdus on jo loppuunmyyty, mutta tulevia purjehduksia kannattaa hakea Helsingin Purjelaivakonttorin verkkosivuilta täältä.