TSR kameran linssin läpi

Valokuvaaja pitää kädessään kameraa ja on kyykyssä ison purjelaivan edessä.

Kivojen ihmisten kanssa on mukava päästä tekemään erilaisia asioita! Näin sanoo Juha Hautakangas, Tall Ships Races -tapahtuman viestintätiimin vapaaehtoistyöntekijä.  Hän on yksi tiimin kuvaajista, jonka tehtävänä on ollut valokuvata ja dokumentoida koko tapahtuma.

TSR on tarjonnut paljon kiinnostavaa kuvattavaa ja ikimuistoisia kuvaustilanteita. Hautakangas nostaa esimerkkeinä esiin miehistöparaatin ja tapahtuman avajaiset kaupungintalolla.  

– Paraatissa ihmisillä oli hieno meininki. Kaupungintalolla pääsin ottamaan kuvia parvekkeella arvovaltaisista kutsuvieraista. Sinne tuskin muuten olisin koskaan päässyt, hän sanoo.

Hautakangas innostui valokuvaamisesta tosissaan kymmenisen vuotta sitten, kun perheeseen hankittiin koira. Onnistuneen kuvan nappaaminen vilkkaasti juoksevasta eläimestä oli sopiva haaste. Myös digikamerat olivat kehittyneet silloin jo niin hyviksi, että niillä pystyi ottamaan hyviä kuvia.

Pulla-koira houkutteli minut valokuvauksen pariin ja hankkimaan kunnon välineet, hän naurahtaa.

Hautakangas on koko ikänsä urheillut, seurannut urheilua ja ollut mukana eri tavoin urheiluseuratoiminnassa. Niinpä ei ollut ihme, että kysyntää hänen kuvaustaidoilleen löytyi nopeasti myös lentopallo-, salibandy- ja pesäpallopiireistä. Harrastustensa kautta hän on tutustunut myös Tall Ships Racesin järjestelyistä vastaaviin ihmisiin, jotka houkuttelivat hänet tapahtumaan vapaaehtoiseksi.

Hautakangas on palkkatöissä Luonnonvarakeskuksessa. digitaalisten ratkaisujen kehittämisen parissa. Valokuvaus on vaativalle päivätyölle hyvää vastapainoa.

– Valokuvatessa pystyn aktivoimaan aivojani eri tavalla kuin päivätyössäni. Kuvatessa pystyn toteuttamaan enemmän luovuuttani ja taiteellisuuttani, hän sanoo.

Ajatus taiteellisen kuvan ottamisesta oli vahva myös TSR:n toisen päivän iltana, kun hän iltamyöhään käveli rantaan aikomuksenaan ottaa kuvat suurista purjelaivoista suomalaisessa kesäyössä. Suunnitelma kariutui, kun yhtäkkiä alkoi kova rankkasade.

– Minun oli pakko kasata välineet ja lähteä kotiin. Kastuin läpimäräksi ja kuva jäi ottamatta, Hautakangas sanoo, mutta hän ei sitäkään sen enempää harmittele. Uusi yritys on Helsingin tapahtuman viimeisenä iltana.

Hautakankaan mukaan tapahtuma on antanut paljon ainutkertaisia kokemuksia.  Vapaaehtoistöissä tapaa mukavia ihmisiä, joihin on kiva tutustua. Siksi niihin on helppo lähteä, eikä häntä tarvitse paljon edes houkutella.

– TSR on ollut hieno kokemus. Vapaaehtoisena olen päässyt näkemään tapahtuman sisältä päin ja kuvaamaan tilanteita, joita suuri yleisö ei näe, Hautakangas sanoo.

Kuvat: Anu Selin

Valokuvaaja suuren purjelaivan edessä