Possu altaassa kertoo meren tilasta

Miten taiteella voi kiinnittää huomiota ympäristön muutokseen? Purjelaivatapahtuman alueella Helsingin Eteläsatamassa tämän voi nähdä lavastaja-taiteilija Markus R. Packalénin tekemien, Itämeren tilaan kantaa ottavien installaatioitten muodossa.

Mereen kipatuista jätteistä pieneen altaaseen kasattu teos kertoo, millainen uhka mikromuovit ovat. Muovi säilyy luonnossa lähes ikuisuuden niin Itämeressä kuin maailman kaikissa merissä. Eläimet takertuvat roskiin ja syövät niitä. Ajan kuluessa muovijäte pilkkoutuu mikromuoviksi ja päätyy lopulta ravintoketjussa kalojen kautta ihmisenkin lautaselle. Jätevesipäästöt ja maatalouden valumavedet puolestaan rehevöittävät merta, tähän kantaa ottavat teokset Tove Janssonin puistossa ja Linnanaltaalla.

Taiteilija Markus R. Packalénilta nähtiin muutama installaatio viime kesänä Helsingin silakkamarkkinoilla. Tämä poiki kutsun tulla tekemään Helsingin The Tall Ships Races 2024 -tapahtumaan taideteoksia, jotka ottavat kantaa Itämeren tilaan.

”Pyrin aina ottamaan taiteellani kantaa asioihin, joten tämä ei ollut outo kutsu lainkaan, päinvastoin, hyvin mieleinen”, Packalén kiittelee.

Markus R. Packalén on meren rannalla kasvanut ja on vihitty luonnon suojelemiseen jo pikkupoikana 1960- ja 1970-luvuilla.

”Vietin kesät Sipoon saaristossa ja eno oli aktiivinen luonnonsuojelussa, hänen mukana olimme siivoamassa saaria ja rantoja. Meri on ollut aina lähellä sydäntä ja nyt edelleen tarkkailemme luontoa ja meren tilaa koko ajan mökillä ollessamme”, Packalén sanoo.

Luonnonsuojelu ei ole mikään yksioikoinen juttu, meren tilaankin vaikuttavat niin teollisuus, maatalous kuin yhdyskunnatkin. Packalénilla on kuitenkin ratkaisukeskeinen ajattelutapa, Itämeren ympärillä asuu niin monta kansakuntaa, että kun jokainen meistä tekee jotain, tavallisten ihmistenkin toiminnalla on iso vaikutus: roskat ja vessajätteet talteen, lahjoitetaan rahaa luonnon puolesta toimiville organisaatioille ja painostetaan poliittisia päättäjiä!

Kuvat: Nathalie Vaittinen