Uusia näkökulmia vapaaehtoistyöhön

Niklas Hellsten hymyilee purjelaivan edessä.

Niklas Hellstén, 15, on nuoresta iästään huolimatta jo vapaaehtoistyön konkari. Nyt vuorossa on työ  Tall Ships Races Helsinki -tapahtuman kaupallisen tiimin vapaaehtoisena.

Niklaksen tehtävänä on kiertää tapahtuman 20 myyntipisteen välillä ja tarkistaa, että niissä myytävät tuotteet ovat sopimusten mukaisia. Myynnissä saa olla vain tapahtuman arvojen mukaisia tavaroita. Myös ekologisuus on tärkeää. Tuotteiden kirjo on kuitenkin laaja.

– Myynnissä on kaikenlaisia veneilyyn liittyviä tuotteita, mutta myös esimerkiksi hattuja ja saippuoita. Suomen Rahaliikkeelläkin on tapahtumassa oma myyntipiste, Niklas kertoo..

Niklas löysi TSR:n toisen vapaaehtoistyönsä kautta. Hän ollut jo 10-vuotiaasta asti mukana meripelastustoiminnassa.

–   Olen halunnut tehdä vapaaehtoistöitä jo pienestä pitäen. Äitini kertoi, että kun olimme joskus kävelleet meripelastusyhdistyksen ohi, olin vain sanonut, että tuonne minä haluan. Itse en tosin muista siitä mitään.

Meripelastustoiminnassa harjoitellaan ensiaputaitoja ja erilaisissa kriisitilanteissa toimimista. Niklaksen mielestä TSR-tapahtumassa meno on yllättävän rauhallista, vaikka tapahtuma on suuri. Aiemmin hän on vapaaehtoistöissä nähnyt paljon enemmän kaikenlaista hässäkkää.

–  Tall Ships Racesissa kaikki tuntuu olevan hyvin kontrollissa eikä yllätyksiä ole tullut vastaan, hän sanoo.

Niklas kannustaa myös muita nuoria vapaaehtoistöihin. Niissä tapaa mukavia ihmisiä, oppii paljon uusia asioita ja saa monipuolista työkokemusta.

Niklaksen TSR-pesti jatkuu ainakin lauantaihin asti, mutta päätöspäivänäkin hän on tarvittaessa valmis osallistumaan. Tapahtuman päättymisen jälkeenkään ei hän jää toimettomaksi, sillä on menossa leirille ja muutakin kesäohjelmaa on luvassa. Syksyllä alkaa peruskoulun viimeinen luokka.

–   Yläkoulun jälkeen suunnittelen meneväni lukioon. Tulevaisuuden ammattisuunnitelmat eivät ole varmoja, mutta meri liittyy harrastuksiini jollakin tavalla varmasti aina, Niklas sanoo.