Saunapyyhkeissä ja kultanapeissa riehakkaasti miehistöparaatissa

Tuhatpäinen purjelaivojen miehistöjoukko täyttää Helsingin Senaatintorin perjantai-iltapäivällä. Eteläsataman ja Pohjoissataman laitureihin kiinnittyneistä aluksista tulvii aukiolle iloista ja ilmeikästä porukkaa, osa saunapyyhkeihin kietoutuneina, osa mustissa virallisissa miehistöasuissaan valkoiset koppalakit iltapäivän auringossa hehkuen. Musiikki pauhaa, rälläkät soivat ja huuto täyttää ilman, kun miehistöt asettuvat yhteiskuvaan tuomiokirkon portaille ennen paraatia.

The Tall Ships Races on aina etenkin nuorten juhlaa. Suurin osa TSR-nuorisopurjehtijoista on 15-25 -vuotiaita. Yksi purjehdustapahtuman kohokohdista on suuri miehistöparaati, joka järjestään jokaisessa etappikaupungissa. Samalla paraati on myös sitä seuraaville kaupunkilaisille riemukasta seurattavaa, sillä nuoret purjehtijat osaavat pitää hauskaa ja heistä lähtee ääntä, kaikenlaista ääntä! Tällä kerralla Senaatintorilta Lasipalatsin aukiolle kulkevaan miehistöparaatiin osallistui yli tuhat purjehtijaa kolmestatoista maasta ja viidestäkymmenestä Helsinkiin tulleesta aluksesta.

Kaukaisimman maan alus, Guayas-niminen parkki, on purjehtinut Helsinkiin Equadorista. Kun tanskalaiset Bettyn ja Taran joukot pitävät yllä suurinta ääntä, Guayasin yli sadanviidenkymmenen hengen miehistö esiintyy ryhdikkäästi ammattilaisina mustissa puvuissaan lakit ojennuksessa ja kultanapit kiiltäen. Tässä ryhmässä tanssiminen on jätetty värikkäiden demoneiksi pukeutuneiden hahmojen rooliksi. Samalla hillityllä charmilla equadorilaiset siirtyvät viimeisenä miehistönä tuomiokirkon portaille.

Tanskalaiset Nina Jensen ja Catrine Larsen ovat kuunari-Bettyn gastia. Paraatimuodostelmaan asettautumisen lomassa he ehtivät vastata muutamaan kysymykseen, sen mitä muun miehistön mekastukselta pystyvät. Matka Liettuan Klaipedasta Helsinkiin kesti Bettyllä kolme päivää, myrsky koetteli, mutta purjehdus sujui hyvin. Molemmilla on kokemusta purjehtimisesta jo useammalta vuodelta, mutta Nina osallistuu TSR:ään ensimmäistä kertaa.

”Merellä oleminen vie ajatukset pois muusta, ei tarvitse huolehtia arkipäiväisistä asioista. Kaikki tekevät työtä laivalla tasapuolisesti eri tehtävissä, neljä tuntia vuorossa, neljä tuntia lepoa”, Nina ja Catrine kertovat elämästä aluksella.

Molemmille Helsinki, ja yleensä pohjoinen Eurooppa, on entisestään tuntematon kolkka. Kumpikaan nuorista naisista ei ole tätä ennen käynyt missään Itä-Euroopan maassa eikä Helsingissä eikä edes Tukholmassa.

”Helsinki on kaunis ja tässä tapahtumassa kaikki on tosi hienosti järjestetty!” Nina ja Catrine kehuvat.

Miehistöparaati etenee Senaatintorilta huumaavana ja iloisena kulkueena Aleksanterinkatua ja Mannerheimintietä pitkin Lasipalatsinaukiolle. Puolalaisen Fryderyk Chopinin joukko tanssii saunapyyhkeisiin kietoutuneina massiivisesta kaiuttimesta soivan musiikin tahdissa koko matkan ja pitää Dar Mlodziezyn ja Pogorian miehistökollegoiden kanssa yllä ehkä suurinta show’ta. Suomalaisten alusten purjehtijoilla on hieman hillitympi meininki, mutta riemu yhdistää kaikkien maiden alusten miehistöjä.

Lasipalatsinaukiolla paraati huipentuu palkintojenjakoon. Odotetuimmat palkinnot ovat ne, joilla palkitaan Klaipeda-Helsinki -legin nopeimmat alukset, kolme parasta jokaisessa kokokategoriassa saavat pokaalin. D-luokan kolme parasta ovat 1. Dar Szczenina Puolasta, 2. Linda Virosta ja 3. Theia Suomesta. C-luokan kolme parasta ovat 1. Helena Suomesta, 2. Belfer Puolasta ja 3. Esprit Saksasta. B-luokan kolme parasta ovat 1. Albanus Suomesta, 2. Brabander Virosta ja 3. Constantia Ruotsista. Suurimman eli A-luokan kolme parasta ovat: 1. Fryderyk Chopin Puolasta, 2. Dar Mlodziezy Puolasta ja Kapitan Glowacki Puolasta.

Kuvaajat: Jouni Ikonen, Toni Panula, Ilkka Lehtinen