Kuunari Helenalla voittajafiilis

Viisi nuorta istuu kuunari Helenan kannella.
Lillian Ylipahkala, Isla Salmela, Malaika Seppänen, Maalik Abdile, Elias Peltola ja Noel Guilland osallistuvat Tall Ships Racesiin kuunari Helenalla.


Nopeaksi tiedetty kuunari Helena ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaa. Alus ylitti Tall Ships Racesin Klaipeda-Helsinki-legin maaliviivan ensimmäisenä.
Vaikka voitot ja palkinnot ovat tärkeitä, ovat nuoret purjehtijat voittaneet kilpailun aikana myös paljon muuta.

Purjehdustaitojen lisäksi näillä matkoilla oppii paljon itsestään ja muista, kertoo Isla Salmela, 18, joka on ollut legillä gastina. Gastit ohjaavat ja auttavat oppilaita, joista osa saattaa olla ensimmäistä kertaa purjeveneessä.

Isla on jo rutinoitunut nuorisopurjehtija. Ensimmäisen kerran hän lähti purjehdukselle vuonna 2018. Hänen äitinsä oli aiemmin osallistunut kuunari Helenalla Atlantin ylitykseen ja kannusti tytärtään kokeilemaan nuorisopurjehdusta. Isla tykästyi purjehdukseen heti. Kokemuksesta on ollut hyötyä tälläkin reissulla.

Miehistön nuoret matkustivat Klaipedaan Tallinnan kautta bussilla. Pitkän linja-automatkan jälkeen oli edessä uusi koettelemus. Heti ensimmäisenä purjehduspäivänä alkoi kova myrsky, joka pisti miehistön todelliseen testiin, kun moni tuli merisairaaksi.

– Saimme kaikki kokemusta siitä, miten reagoimme stressaavissa tilanteissa. Mutta hyvin selvittiin! Isla sanoo ja jatkaa:

– On hieno huomata, kuinka oppilaat luottivat minuun heti alusta alkaen.

Oppilaat nyökyttelevät vieressä. Lillian Ylipahkala, 16, Maalik Abdile, 16, ja Noel Guilland, 16, osallistuvat Suomen purjelaivasäätiön purjehdukselle nyt toista kertaa. Elias Peltolalle, 17, tämä on ensimmäinen kerta. Myrskyn jälkeen kaikki meni heidän mukaansa hyvin. Vahtivuorot saatiin pyörimään ja kaikki arkiset tehtävät ruoanlaitosta siivoukseen tehtyä. Samalla on harjoiteltu purjehduksen perusteita. Nuoret ovat saaneet myös kokemuksia, joita kaikilla ei ole.

– Vähän ennen Helsinkiä pääsimme kiipeämään puolalaisen aluksen Kapitan Glowackin mastoon. Purjehdimme vierekkäin ja me vain kysyimme, pääsisimmekö kokeilemaan. Heillä ei ollut mitään sitä vastaan! nuoret kertovat innokkaina.

Kuunari Helenan oppilaat vaihtuvat lauantaina iltapäivällä. Ilsa, Lillian, Maalik, Noel ja Elias rohkaisevat muita nuoria. Nuorisopurjehdukselle kannattaa lähteä, vaikka purjehduskokemusta ei olisi ennestään.

– Kaikkia jännitti aluksi, mutta hauskaa on ollut! Täällä oppii yhteisöllisyyttä ja käytännön taitoja, he sanovat.


Purjelaivasäätiön lippulaiva


Kuunari Helena on Suomen Purjelaivasäätiön lippulaiva. Se laskettiin vesille Uudessakaupungissa keväällä 1992. Ensimmäinen nuorisopurjehdus tehtiin jo samana kesänä. Helena osallistui Cutty Sark Tall Ships Racen kilpailuosuudelle Ruotsin Karlskronasta Kotkaan. Viime vuosina alus on purjehtinut Itämerellä, mutta vuonna 2025 on suunnitelmissa muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen ylittää Atlantti neljä kertaa.

– Kuunari Helena suomalaisen telakkateollisuuden taidonnäyte. Se rakennettiin suomalaisten yritysten ja kaupunkien tukemana, sanoo Purjelaivasäätiön toimitusjohtaja Emma Laitinen.

Alun perin tavoitteena oli innostaa nuoria merenkulun ammatteihin. Myöhemmin tavoitteet ovat laajentuneet ja kuunari Helenalla on järjestetty nuorisopurjehduksia erilaisissa hankkeissa ja yhteistöinä. Tämän vuoden Tall Ships Racesissa säätiö tekee yhteistyötä Helsingin kaupungin kanssa. Kaupunki ohjaa legeille aina nuoria ja heidän ohjaajiaan. Yhdelle legille mahtuu parikymmentä osallistujaa kerrallaan.

Palkintojenjako

Kuunari Helenan voittoisat purjehtijat saavat oman palkintonsa perjantaina.
Miehistöohjelman pääpäivä päättyy Lasipalatsin aukiolla järjestettävään Prize Giving Ceremony -palkintojenjakotilaisuuteen, jossa palkitaan nuorisopurjehduskilpailun ja tapahtuman huippuhetkiä. Tilaisuus alkaa klo 17. Tilaisuudessa esiintyvät myös Dj hapan korppu, sekä Lapsi- ja nuorisokuoro Vivace.

Kuvat: Nathalie Vaittinen