Köydenvedon kolmoisvoitto Puolaan

Naamiasasuihin pukeutuneet nuoret vetävät köyttä.

Tall Ships Racesiin kuuluvat tärkeänä osana purjehduksen lisäksi myös alusten miehistöjen väliset kisailut. Jokaisessa satamassa järjestetään Crew Gamesit, joissa nuorisopurjehtijat ja alusten henkilöstöt muodostavat joukkueita, jotka ottavat toisistaan mittaa. Lajit vaihtelevat satamittain. Helsingissä lajina oli perinteinen merimieslaji köydenveto. Turnauksen voiton nappasi ylivoimaiseen tyyliin puolaisen Dar Mlodziezyn joukkue. Myös kaksi seuraavaa sijaa meni puolaisalusten miehistöille. Kakkossijan otti Fryderyk Chopin ja kolmoseksi taisteli Pogoria.

Dar Mlodziezyn joukkue iloitsi omasta ja muiden puolalaisten menestyksestä. Loppuottelussa voitto tuli ylivoimaiseen tyyliin.

– Alussa olimme vähän väsyneitä, mutta sitten alkoi sujua paremmin, voittajat sanoivat.

Köydenvedon kolme parasta joukkuetta pitää köyttä kättensä yläpuolella.

Crew Gamesien tärkeintä antia on osallistuminen ja hyvähenkinen kisailu. Helsinkiläisen perinnepurjelaiva Valborgin joukkueesta köyden päässä huhki 19-vuotias miehistöön kuuluva Oskari, joka oli pukeutunut hauskaan joulupukkiasuun. Oskari on saanut ensimmäisen kokemuksensa Valborgista jo 2 viikon ikäisenä ja osallistunut nuorisopurjehduksiin monta kertaa. Suomalais-liettualaisen joukkueen muut jäsenet olivat pukeutuneet monenkirjaviin eläinasuihin. Joukkueen tavoitteena oli ensisijaisesti nauttia ja pitää yllä hyvää mieltä.

– Hauskat puvut ja yhteinen hauskanpito ovat Valborgin perinne, jotka luovat alukselle hyvää yhteishenkeä, Oskari kiteyttää.

Järjestelyissä Voimalajiliitto

Kilpailujen järjestelyistä vastasi Suomen Voimalajiliitto. Liiton puheenjohtajan Jyrki Rantasen mukaan Tall Ships Races on oivallinen tapa esitellä laajemmalle yleisölle liittoa ja sen lajeja, joita ovat esimerkiksi vahvin lajit, otevoima ja tankotanssi. Liitto järjesti vuonna 2019 köydenvedon SM-kilpailut, mutta koronan jälkeen ne jäivät tauolle. Nyt ne on tarkoitus jälleen elvyttää.

Tärkeä osa liiton työtä on myös antidopingohjelma. Tavoitteena on kitkeä doping voimalajeista.

– Tiedotamme urheilijoita ja heidän valmentajiaan dopingin vaaroista ja tarjoamme puhtaan urheilun harrastamista toiminnassamme, joka on kotimaassa SUEKin dopingvalvonnan alaista ja liitto toimii myös kansainvälisesti järjestäen myös kansainvälistä dopingtestausta urheilijoilleen., Jyrki Rantanen sanoo.

Köydenvedon palkinnot jaetaan Tall Ships Racesin Prize Giving Ceremony -palkintojenjakotilaisuudessa perjantaina klo 17 Lasipalatsin aukiolla.

Kuvat: Jyrki Hautakangas

Kilttiin pukeutunut mies
Suomen Voimalajiliiton puheenjohtaja Jyrki Rantanen tuomaroi TSR:n köydenvetokilpailua.