Vastuunottoa, vastuuntuntoa ja joustavuutta

Eri alojen ammattilaisten yhteistyö, kokemusten karttuttaminen ja uusien ajatusten saaminen on vapaaehtoistyössä Merja Jormakalle tärkeintä. Espoolainen johdon assistentti nauttii olostaan The Tall Ships Races Helsingin vapaaehtoisena kolmessa eri tiimissä koko kansainvälisen purjelaivatapahtuman ajan.

Kesäiseen tapahtumaan jalkautuminen tuo Merja Jormakan mielestä kaivattua vaihtelua, toimistotöiden vastapainoksi saa olla ulkona ja kotitöistäkin pääsee sopivasti irti. Ensimmäiset päivät menivät aluerakentamiseen liittyvissä erilaisissa tehtävissä.

”Pussitimme kolmen hengen porukalla hedelmiä verkkopusseihin ja somistimme niillä tapahtuma-alueen kojuja, jaoimme tapahtuman aluekarttoja Helsingin kaupungin eri infopisteisiin ja valmistelimme tapahtuman vapaaehtoisille jaettavia varustekasseja”, Merja Jormakka luettelee alkuviikon tapahtumia.

Omassa siviilityössä Merja Jormakan tehtäviin kuuluu paljon järjestelytyötä. Tämän vuoksi hänen mielestään on ollut kiinnostavaa päästä näkemään, miten suurta tapahtuma-aluetta rakennetaan, miten paljon erilaista osaamista tarvitaan ja miten useat erilaiset toimijat tuovat oman ammattitaitonsa yhteen.

”Kesälomallahan tässä ollaan, mutta saan itse samalla järjestämisestä ja suunnittelusta uutta, erilaista kokemusta, ja toisaalta voin antaa tapahtumalle myös oman kokemukseni ja osaamiseni käyttöön”, Merja Jormakka sanoo.

”Haluan kannustaa ihmisiä hakeutumaan vapaaehtoistyöhön. Tässä oppii ryhmässä tekemistä, tutustuu uusiin ihmisiin ja saa uusia perspektiivejä ja näkemyksiä asioihin. Mutta vastuunottoa, vastuuntuntoa ja joustavuutta tämä vaatii!” Merja Jormakka muistuttaa.

Vapaaehtoisena toimiminen on Jormakalle tuttua touhua jo useammalta kesältä. Hän on ollut mukana nuorten yleisurheilukisoissa kotipaikkakunnallaan ja talkootoiminnassa majakkasaarella.

”Majakkatalkoisiin osallistuminen oli keino päästä merelle. Rakastan saaristomeren silokallioita ja purjehdin aikoinani paljon. Arvostan meren voimia, merta ei tarvitse pelätä, mutta sitä pitää osata lukea”, Merja Jormakka kertoo ja huomauttaa, että puhdas meri ja sen eteen tehtävä työ on erittäin tärkeää, jotta tästä sielun maisemasta pääsee nauttimaan tulevaisuudessakin.

Kuvaaja: Jouni Ikonen