Vapaaehtoistyö lisää onnellisuutta

The Tall Ships Races Helsingin tapahtumahuoneessa on laivojen saapumisen aattona kova kuhina. Yhteysupseereille pidetty info on juuri päättynyt ja heille on alettu jakaa salkkuja, joihin on pakattu valmiiksi ohjeet ja tarvikkeet seuraaviksi neljäksi päiväksi. Tapahtumavarusteita on jakamassa Ada Almusa, 43, joka on yksi TSR:n vapaaehtoistyöntekijöistä. Tottuneesti hän vastailee kysymyksiin, etsii jollekin kynää ja huolehtii, että jokaisessa salkusta löytyy oikeankokoiset paidat, vaikka menossa on vasta hänen toinen TSR-päivänsä.

Vapaaehtoistyössä saan itselleni paljon enemmän kuin miltä kuulostaa! Almusa perustelee, miksi on lähtenyt vapaaehtoistöihin keskellä kesää.

Päivätöissä hän on palvelupäällikkönä kansainvälisten taloushallintojärjestelmien parissa. Vaikka arkityö on vaativaa, naista ei harmita käyttää kesälomastaan kuutta päivää vapaaehtoistöissä.

Vapaaehtoisena koen tekemisen ja antamisen iloa! Pystyn jakamaan omaa osaamistani ja samalla näen, miten iso tapahtuma organisoidaan ja järjestetään, mutta minun ei tarvitse olla vastuussa suurista kokonaisuuksista. Tutkimuksetkin osoittavat, että onnellisuus kasvaa vapaaehtoistöissä!

Almusa toimii vapaaehtoisena TSR:n tapahtumahuoneessa eli Head Quarterissa. Työ HQ-päivystäjänä alkoi kaksi päivää ennen alusten saapumista satamaan, jolloin hän oli pakkaamassa valmiiksi vapaaehtoisille jaettavia tarvikkeita. Lisäksi hän oli mukana auttamassa tapahtuman kattojärjestön Sail Training Internationalin (STI) toimintojen käytännön valmisteluissa. HQ-päivystäjien tehtäviin kuuluu myös erilaisten juoksevien asioiden hoitaminen, tarjoiluista huolehtiminen ja tilojen kulunvalvonta.

Vaikka TSR on ensimmäinen suuri tapahtuma, jossa Almusa on vapaaehtoisena, on hänellä kokemusta monenlaisista Helsingin kaupungin vapaaehtoistöistä. Hän ollut esimerkiksi Uutelan kodalla kotakummina, lukulähettiläänä palvelukodissa ja lipunmyyjänä.

Mukaan TSR:ään hänet houkutti viimekesäinen yleisöpurjehdus tykkisluuppi Dianalla Suomenlinnan edustalla.  Sen jälkeen purjehtiminen ja purjelaivat alkoivat kiinnostaa toimeliasta naista entistä enemmän, ja hän osallistui purjehduksiin myös kaljaasi Astridilla ja kuunari Ihanalla. Lisäksi hän alkoi seurata laivoja sosiaalisessa mediassa, josta hän löysi myös ensimmäiset tiedot Tall Ships Races -tapahtumasta.

– Meillä Suomessa on vielä jäljellä ainutlaatuista purjelaivaosaamista ja olen osallistunut näille yleisöpurjehduksille halusta tukea tätä toimintaa, Almusa kertoo.

Rakkaus mereen ei sammu TSR:n jälkeenkään.

– Olen muuttanut 1,5 kuukautta sitten Vuosaaresta toiselle puolelle pääkaupunkiseutua, Espoon Soukkaan. Tämän jälkeen on tarkoitus tutustua uuden kotiseudun ulkoilumahdollisuuksiin ja Espoon saaristoon. 

Ensimmäiset päivät vapaaehtoisena ovat olleet kiireisiä, mutta antoisia. Vaikka HQ-päivystäjät eivät välttämättä pääse merelle, he pääsevät aistimaan tunnelmaa ja tutustumaan uusiin ihmisiin.

Minulla ei ollut täällä ennestään tuttuja, mutta kaikki ovat olleet kivoja ja hauskaa on ollut. Vapaaehtoistyössä on todellista tekemistä ja antamisen iloa! Almusa sanoo.

Yhteensä parisataa vapaaehtoista

The Tall Ships Races -tapahtumaan on ilmoittautunut yhteensä 200 vapaaehtoista. HQ-päivystäjiä on 4 ja he työskentelevät TSR:n tapahtumahuoneessa eli Head Quarterissa, joka sijaitsee Marina Congress Centerissä. He toimivat TSR:n kattojärjestön STI:n ja Helsingin tapahtumasäätiön apukäsinä. Samassa yhteydessä on 60 yhteysupseereina työskentelevää vapaaehtoista.  Jokaiselle alukselle on nimetty oma yhteysupseeri, joka toimii lenkkinä sataman ja miehistön välillä.  

Vapaaehtoistehtäviä on tapahtumakeskuksen lisäksi mediakeskuksessa ja akkreditoinnissa, infopisteissä, neuvonnassa ja opastuksessa, aluerakennuksessa ja somistuksessa, miehistöohjelmassa, yleisöohjelmissa ja muussa tapahtumatuotannon tehtävissä. Painopisteenä kaikessa toiminnassa on vastuullisuus. Eniten vapaaehtoisia on infossa ja erilaisissa kierrätykseen liittyvissä tehtävissä. Vapaaehtoisilla on tärkeä rooli sekä laivojen miehistöjen että yleisön auttamisessa ja neuvomisessa.

Kuva: Juha Hautakangas

Ja jos huolit vielä vastauksen siihen, mitä ei keksi kysyä: