Tall Ships Races Helsinki 2024 hämtar över 50 segelfartyg till staden – evenemanget betonar vikten av Östersjöns bevarande

Tall Ships Races Helsinki 2024 kommer tillbaka till Helsingfors efter elva års uppehåll, med stora segelfartyg från hela världen den 4-7 juli. Allt som allt kommer totalt 54 segelfartyg att anlända till evenemangsområdet som sträcker sig från Södra hamnen till Vedkajen. Under de fyra dagarna erbjuds ett omfattande programutbud, med temat Östersjön och dess bevarande.

Över hundra meter långa Dar Mlodziezy och brasilianska Cisne Branco är huvudattraktionerna

Sex stora A-klassens segelfartyg anländer till Helsingfors. Det mest imponerande fartyget är den polska Dar Mlodziezy, som är över hundra meter lång. Från andra sidan Atlanten seglar brasilianska Cisne Branco, som även besökte Helsingfors under det föregående evenemanget 2013. Dessutom kommer ecuadorianska A-klassens segelfartyg Guayas att ses i Helsingfors. 

Andra stora segelfartyg som besöker Helsingfors är polska Kapitan Glowacki, Pogoria och Fryderyk Chopin. Alla A-klassens fartyg kommer att placeras i närheten av Salutorget och Skatuddskajen. Dessutom kommer det att finnas många B-, C- och D-klassens segelfartyg som besökarna har möjlighet att bekanta sig med.

Skidit-disko, Mimmit och buktalare Sari Aalto underhåller familjens minsta

I parken på Skatudden erbjuds program för barnfamiljer, Lasten uutisten puisto som ordnas i samarbete med Helsingin Sanomat. Under evenemangsdagarna underhålls barnen av Skidit-disko, Mimmit och buktalaren Sari Aalto. Dessutom förbluffar trollkarlen Kari familjens minsta med sina trollkonster. Workshoparna riktade till barn erbjuder också något att göra under sommardagarna. 

Ett av de mest framträdande inslagen är Crew Parade som går längs Alexandersgatan och Mannerheimvägen på fredagen den 5 juli. Besättningarna från alla fartyg samlas på Senatstorget, varifrån en imponerande och festlig parad marscherar genom centrum. Paraden kulmineras i en prisutdelningsceremoni på Glaspalatsets skvär där de bästa besättningarna belönas. Under prisutdelningen uppträder DJ hapan korppu och barn- och ungdomskören Vivace.

Östersjökanalen samlar experter för att diskutera gemensamma frågor

Evenemangområdets Street-scen finns på Skatuddens sida, bredvid Allas Sea Pool. Under de fyra dagarna kommer bland annat Timo Lassy Trio och Olli Soikkeli Trio att uppträda på scenen. Dessutom kommer Luontoliittos Havshistorier att fascinera sina åhörare. 

På Stadshusets Evenemangstorg kommer det under de två första dagarna att hållas diskussioner om Östersjön och dess tillstånd. Under torsdagen kommer temat ”En hållbar framtid i en framgångsrik affärsstrategi” att presenteras av bland andra Kati Kauppi, Valtteri Moilanen och Nani Pajunen. Dessutom kommer Elokapina att hålla ett eget tal. Programmet leds av Tom Nylund. Fredagens program på Evenemangstorget kulminerar i Östersjöpanelen.

– Vi vill öka medvetenheten om Östersjön och vikten av dess bevarande. Genom ett mångsidigt expertprogram kan vi lyfta fram olika perspektiv. På underhållningssidan kommer Timo Lassy Trio att underhålla besökarna på restaurangområdet och även barnen har tagits i beaktande med sin egen park, säger evenemangets programproducent Juuso Liukkonen.

Seglingsevenemanget Tall Ships Races främjar utbildning och samarbete bland unga oavsett nationalitet, kulturell bakgrund, religion eller social bakgrund. Helsingfors stad skickar hundra ungdomar i åldrarna 15-25 år ombord på de tävlande fartygen för seglingarna. Evenemangsområdet omfattar områdena kring Södra hamnen, Salutorget, Skatudden, Kanalkajen och Norra Kajen. Tall Ships Races Helsinki 2024-evenemanget arrangeras av Helsingfors evenemangsstiftelse, som ansvarar för Helsingfors stads evenemangsproduktion.

Tilläggsinformation:

Tall Ships Races Helsinki 2024
Projektledare
Marianne Saukkonen 
marianne.saukkonen@eventshelsinki.fi
+358 40 334 7148

Programproducent
Juuso Liukkonen
juuso.liukkonen@eventshelsinki.fi
+358 40 561 8873